به گزارش کشت نیوز به نقل از سبز نیوز، به طور کلی گیاهان آکواریومی باید دارای خصوصیاتی مانند کوچک بودن نسبی، رشد نسبی، زیبایی و مقاومت در برابر تغیِیرات داخل آکواریوم باشند. هر گیاهی که دارای این خصوصیات باشد برای مصرف در داخل آکواریوم مناسب است. از آنجا که وارد کردن و حمل و نقل گیاهان گاهی توام با مشکلات است باید از انواع گیاهان آبزی موجود در آبگیرها بخصوص مرداب بندر انزلی و گیاهانی که احتمالا” در آبگیرهای جنوبی کشور یافت می شود استفاده کرد. اکثرا به علت گرمتر بودن آب آکواریوم، در مقایسه با محیط زیست طبیعی، این گیاهان را ممکن است نتوان بخوبی نگهداری کرد. اگر چه در حال حاضر انواع زیادی از گیاهان برای نگهداری در آکواریوم ها شناخته شده اند، اما 5 جنس از آنها از نظر مصرف بر انواع دیگر برتری یافته اند که عبارتند از :
والیزنر Vallisneria
ساژیتار Sagittaria
کابومبا، آناکاریس و میر یوفیلوم که دو جنس اول آنها علف مانند و 3 جنس دیگر دارای ساقه های رونده بوده و برگ هایی به آنها متصل می باشند.
هریک از این گیاهان دارای مصرفی خاص بوده، همه آنها به آسانی به دست می آیند و تکثیرشان آسان است. بیشتر گیاهانی را که در آکواریوم فروشی ها می توان به دست آورد جزء این جنس ها می باشند.
نحوه کاشتن و قرار دادن گیاهان در داخل آکواریوم
مثل گیاهان خاکی، گیاهان ریشه دار آبزی باید در داخل موادی که در کف آکواریوم قرار می گیرند کاشته شوند. بهترین موادی که می توان برای کاشتن گیاهان بکار برود مخلوطی از ماسه شسته شده با سنگریزه ها می باشد. سنگریزه اگر با ماسه مخلوط شود تهوِیه کف آکواریوم را تسهیل می کند. اگر در آکواریومی گیاهان فقط در ماسه و مخصوصاً ماسه های ریز کاشته شوند، به علت فرو رفتن دانه های ریز ماسه دریکدیگر فضای خالی بین آنها کم شده و تهویه در داخل آن بخوبی انجام نمی گیرد. در این آکواریوم ها موادغذایی اضافی پس از رسوب در کف آکواریوم فاسد شده و تولید لایه ای از لجن می کند که خود باعث مسدود شدن روِی ماسه ها و عدم تهوِیه آنها می شود. اگر اکسیژن از طریق آب وارد رسوبات کف آکواریوم نشود، وجود مواد غذایی اضافی آنها باعث تولید برخی از مواد سمی ازجمله هیدروژن سولفوره شده که خود باعث نامساعد کردن شرایط داخلی آکواریوم می شود.
اگر چه خاک از نظر تولید و سطح نگهداری باکتری ها ارزش بیشتری از ماسه دارد، اما با وجود این به کار بردن آن در داخل آکواریوم به هیچ وجه توصیه نمی شود، زیرا هر قدر هم که در به کار بردن و کنترل آن سعی شود باز هم باعث گل آلود کردن آب می شود. در برخی از آکواریوم ها که هدف فقط پرورش گیاهان است می توان فقط از خاک کف نهرها که بصورت گل تمیز در آمده است استفاده کرد. خاک باغچه به هیچ وجه مناسب مصرف در آکواریوم نمی باشد.
عمق ماسه کف آکواریوم
عمق ماسه کف آکواریوم بستگی کامل به نوع گیاهی دارد که در آن کاشته می شود. در هر صورت عمق رسوبات کف باید به اندازه ای باشد که بتوان بخوبی گیاهان ریشه دار 5 تا 6 سانتیمتر را در آن کاشت. از آنجا که معمولا انواع گیاهان درشت و ریز در داخل آکواریوم کاشته می شوند لذا، بهتر است که ماسه کف آکواریوم از قسمت عقب بطرف جلو دارای شیب باشد و گیاهان بزرگتر در قسمت عقب و گیاهان متوسط در قسمت میانی و گیاهان کوچکتر در قسمت جلویی آن کاشته شوند. در چنین وضعی ممکن است عمق ماسه در قسمت مجاور دیواره عقبی آکواریوم حدود 5 تا 6 سانتیمتر و در مجاورت دیواره جلویی آن 2 تا 3 سانتیمتر باشد. ایجاد شیب عقب به جلو در کف آکواریوم دارای دو مزیت است:
یکی مواد غذایِی زائد به طور دائم از قسمت عقب آکواریوم به طرف جلو آمده لذا خارج کردن آنها با یک لوله لاستیکی کاملا آسان خواهد شد.
به منظور تسهیل بیشتر در امر تمیز کردن کف آکواریوم، می توان شیشه ای به طول داخلی آکواریوم و عرض 2 تا 5/2 سانتیمتر را در داخل آن و به فاصله 3 سانتیمتر از دیواره جلویی جاگذاری کرده و ماسه کف را طوری ریخت که شیب کم قسمت جلویی به آن ختم شود. در چنین وضعی در قسمت جلوِی آکواریوم شیاری به عرض 3 سانتیمتر و به عمق 2 تا 5/2 سانتیمتر و به طول داخلی آکواریوم برای جمع شدن مواد زائد کف وجود خواهد داشت که تمیز کردن آن بسیار آسان بوده و سیفون کردن مواد زائد تغییری در وضعیت ماسه ها ایجاد نخواهد کرد. همین کار را می توان با به کار بردن سنگریزه های کوچک و قرار دادن آنها بصورت کمانی در قسمت جلویی آکواریوم انجام داد ولی قرادادن نوار شیشه ای بهتر است.
نحوه حمل و نقل گیاهان آکواریومی
حمل و نقل گیاهان از کشوری به کشور دیگر معمولا با هواپیما انجام می شود و گیاهان در شرایط مرطوب از محلی به محل دیگر فرستاده می شوند .در آکواریومهای خانگی باید خریدن گیاهان پس از آماده کردن آکواریوم و قبل از اضافه کردن ماهی ها به آکواریوم انجام شود .گیاه خریداری شده را حتما باید در روزنامه ها و یا پارچه مرطوب به خانه برد .اگر گیاهی پنجاه درصد رطوبت خود را از دست بدهد ، در صورتی که از بین نرود ، مدتها طول خواهد کشید تا به حالت طبیعی برگردد .اگر گیاهان از آبگیرهای داخلی گرفته شده اند باید حمل آنها به محل مورد نظر به همان ترتیب و در روزنامه و کاغذ مرطوب انجام گیرد .در صورتیکه فاصله حمل و نقل زیاد است ، باید مرتبا روزنامه یا پارچه را مرطوب کرد تا از خشک شدن گیاهان جلوگیرِی شود .در صورت امکان می توان حمل و نقل را در داخل یک سطل آب انجام داد به شرطی که تهویه آن به طور مرتب انجام گیرد تا از خفه شدن گیاه جلوگیری شود .
نحوه کاشتن گیاهان در کف آکواریوم
پس از آماده شدن آکواریوم باید ماسه ها به بهترین وجه شسته شوند .ماسه شسته شده باید با شیب مورد نظر در داخل آکواریوم ریخته شود .اگر قرار است سنگهای تزیینی نیز در داخل آکواریوم قرار گیرند باید آنها را پس از ریختن ماسه ، در داخل آکواریوم جاگذاری کرد .هنگام آب گیری آکواریوم بمنظور جلوگیری از بهم خوردن شیب ماسه ها و جابجا شدن آنها ، بهتر است یک بشقاب روِی آنها قرار داده و مقداری آب داخل آن ریخت ( تا پر شدن سطح ماسه ها ) .در این موقع می توان اقدام به کاشتن گیاهان نمود .بهتر است ابتدا گیاهان بزرگتر کاشته شوند . کاشتن گیاهان پر ریشه سخت تر از سایر گیاهان است . یک هفته پس از کاشتن گیاهان در صورتی که هیچگونه مشکلی وجود نداشته باشد ، می توان ماهی ها را در داخل آکواریوم ریخت.